2 minuten

Reanimatie/AED

Hoe gebruik je een kiss-of-life beademingsmasker?

In dit artikel

Als je iemand moet reanimeren, kan dit een heftige ervaring zijn. Je bent namelijk bezig om hopelijk iemands leven te redden. Daarnaast kan er ook door je hoofd schieten dat je door het direct op de mond reanimeren misschien wel besmet kan raken met iets. In dit artikel leggen we je uit hoe je in 6 stappen een kiss-of-life gebruikt.

Daarvoor is een beademingsmasker ontwikkeld. Dit is een beademingsdoekje dat zowel jou als het slachtoffer beschermd tegen direct contact met bijvoorbeeld speeksel. Het zorgt namelijk voor een hygiënische scheiding tussen het slachtoffer en jezelf. Het is wel handig om te weten hoe je een beademingsmasker moet gebruiken.

Kiss of Life bademingsmasker

Hoe werkt een beademingsmasker?

Het beademingsmasker is een handig hulpmiddel tijdens een reanimatie. Het voorkomt dat er direct contact is met speeksel, huid en bijvoorbeeld bloed. Zo beschermt een kiss-of-life tegen eventueel besmettingsgevaar en infecties die kunnen optreden bij mond-op-mondbeademing. En verkleint de mogelijke drempel die je voelt om iemand te gaan beademen.

Het kan reanimeren minder beangstigend of moeilijk maken, doordat je niet hoeft stil te zijn bij eventuele overdracht van ziekten of besmettingen. Het is een klein pakketje dat je in je tas kunt stoppen of als een sleutelhanger aan je sleutelbos kunt hangen.

6 stappen om de kiss-of-live beademingsmasker te gebruiken

Het is vrij eenvoudig om een beademingsmasker te gebruiken.

  1. Open de verpakking van het kiss-of-life beademingsmasker
  2. Vouw het beademingsmasker uit
  3. Kijk waar het gezicht gemarkeerd staat. Dit kan een print van een gezicht zijn of een beschrijving in woorden. Zo weet je hoe je het beademingsmasker over het gezicht moet plaatsen van de persoon die je gaat reanimeren.
  4. Als het kiss-of-life beademingsmasker elastieken bevat, kun je die om de oren van het slachtoffer plaatsen – zo blijft het beademingsmasker tijdens de reanimatie goed zitten.
  5. Ter hoogte van de mond vind je een plastic ventiel of een membraan dat je beschermt tegen direct contact met de mond van het slachtoffer.
  6. Je kunt nu veilig starten met het reanimeren van het slachtoffer.
Ambu beademingsmasker

Oefenen met een reanimatie masker

Als je een beademingsmasker wilt gebruiken, is het aan te raden om hier al tijdens een reanimatiecursus mee te oefenen. Zo leer je hoe het werkt en zul je voorbereid zijn. Je zult minder twijfelen als je een beademingsmasker gaat gebruiken tijdens een echte reanimatie.

Je kunt een kiss-of-life beademingsmasker maar één keer gebruiken. Voor BHV’er kunnen werkgevers een aantal beademingsmaskers op voorraad houden die makkelijk voorhanden zijn.


182cae31c30b4d6ec11dba3cd32402e5

Rick Boelens

Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.

In dit artikel

Ben jij voorbereid?

Wil jij ook voorbereid zijn en weten wat je moet doen? Meld je aan voor een praktijkgerichte reanimatie cursus of leer reanimeren in 6 stappen.

Reanimatie en AED cursus

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.4

FD Gazelle 2019, 2020 en 2021

Beste Opleider Arbo & Veiligheid

Gemiddelde beoordeling 9.4

Meer weten?

Offerte aanvragen
Rectangle 3