EHBO
Wat te doen bij vergiftiging?
In dit artikel
Oh nee! Denk je dat je last hebt van een vergiftiging? Of iemand in jouw omgeving? Dan vertellen wij je haarfijn hoe je dit herkent én wat je moet doen. Zo voorkom je nare situaties en paniek.
Hoe herken je een vergiftiging?
Dus, hoe herken je dan een vergiftiging? Het begint vaak met onschuldige klachten. Hierbij kan je denken aan een droge mond, een wazig zicht, pijn of jeuk. In erge gevallen kan een slachtoffer ook last krijgen van ademhalingsproblemen, bewusteloosheid, verwardheid en onrust.
Wat te doen bij een vergiftiging?
Wanneer het slachtoffer aangeeft last te hebben van een branderig gevoel of pijn dient de mond gespoeld te worden met water. Zorg ervoor dat de persoon in kwestie het water uitspuugt en dus niet doorslikt. Verder moet het slachtoffer niet op zijn rug gaan liggen. Last van braken? Zorg dan wel voor een stabiele zijligging.
Wanneer bel je de hulpdiensten?
Twijfel je of je de hulpdiensten moet bellen? Als je merkt dat het slachtoffer benauwd wordt,suf of buiten bewustzijn raakt dien je direct 112 te bellen. Als dit niet het geval is dien je de huisarts of spoedpost te bellen, afhankelijk van het tijdstip. Heeft het slachtoffer een batterij ingeslikt? Dan moeten de hulpdiensten direct ingeschakeld worden.
geschreven door
Rick Boelens
Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.
In dit artikel
Ben jij voorbereid?
Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4