EHBO
Wat moet je doen bij een snijwond?
In dit artikel
Heb jij je per ongeluk gesneden tijdens het koken? Dat kan behoorlijk pijn doen. Wat moet je in zo’n situatie doen? Je leest het allemaal in dit artikel. Zo ben jij de volgende keer goed voorbereid.
Wat is een snijwond?
Wanneer heb je een snijwond? Zo’n wond ontstaat door een scherp voorwerp, zoals bijvoorbeeld een mes. Maar ook door een stuk glas bijvoorbeeld. De randen zijn scherp en vaak is de wond erg diep. Dit kan er ook voor zorgen dat de wond flink bloedt. De ernst van de wond hangt af van de plek en wat er beschadigd is. Zoals je je misschien kan voorstellen is een snijwond in je vinger iets heel anders dan in je buik of borstkas. Zulke wonden worden doorgaans aangebracht door grote messen.
Hoe behandel je een snijwond?
Oké: je hebt een snijwond. Hoe kan je deze het beste behandelen? Wind eerst steriel verband of een schone (thee) doek om de wond. Hiermee voorkom je dat de wond blijft bloeden. Daarna is het belangrijk om het bloedende lichaamsdeel omhoog te houden,wanneer nodig.Wanneer het bloeden minder wordt kan je deze afspoelen met lauwwarm water uit de kraan of douche. Doe dit één tot twee minuten. Zo spoel je eventueel vuil uit de wond.Ontsmettingsmiddel gebruiken bij een snijwond is niet nodig.
Is de wond heel erg diep? Bel dan je huisarts. Deze kan beoordelen of de wond gehecht moet worden (bijvoorbeeld). Ook kan je in sommige gevallen een prik krijgen om een infectie met tetanus te voorkomen. De meeste kinderen in Nederland hebben hiervoor op jonge leeftijd al een vaccinatie gekregen.
Wanneer moet je de hulpdiensten inschakelen?
Spuit er bloed uit de wond? Of raakt iemand buiten bewustzijn/suf? Bel dan direct 112. Bel de huisarts met spoed wanneer je arm of been na verwonding bleek en koud wordt. Maar ook wanneer je je tenen of vingers niet meer kan bewegen dien je direct de huisarts in te schakelen. Soms is het moeilijk in te schatten of je naar de huisarts moet of niet. Wanneer je de situatie niet vertrouwt is het altijd verstandig om te bellen. Ook wanneer het bloeden niet lijkt te stoppen kan je het beste contact opnemen.
geschreven door
Rick Boelens
Ik schrijf graag over BHV zodat organisaties op de hoogte blijven over (nieuwe) ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening.
In dit artikel
Ben jij voorbereid?
Wil jij ook voorbereid zijn tijdens een calamiteit? Meld je aan voor een praktijkgerichte cursus Eerste Hulp of een BHV cursus.
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4
FD Gazelle 2019, 2020 en 2021
Beste Opleider Arbo & Veiligheid
Gemiddelde beoordeling 9.4
Meer weten?
Vraag vrijblijvend een offerte aan of stuur een e-mail naar info@101bhv.nl