Eerste hulp bij EHBO
EHBO
Als je kind op een krukje klimt en een lelijk smak maakt, weet jij wat je moet doen? Grote kans van niet omdat slechts 3% van de Nederlanders eerste hulp kan verlenen.
Bouwvakker Simon was bezig met reparaties op een schuin dak. Hij viel 4 meter naar beneden. Simon komt terecht op zijn hoofd en voelt meteen dat het niet goed zit in zijn nek. Hij blijft stil liggen op het platte dak waar hij op terecht is gekomen. Een vrouw aan de overkant hoorde de klap en riep haar collega die een BHV cursus heeft gedaan en sindsdien veel eerste hulp verleend. Ze heeft de nek van Simon vastgehouden en is met Simon blijven praten. Na een kwartier komt de eerste ambulance en kreeg Simon direct infuus. De brandweer kon de toegetakelde bouwvakker van het dak afhijssen zodat Simon naar het ziekenhuis kon. Daar bleek hij vier nekwervels te hebben gebroken.
In Duitsland of Oostenrijk weet 90 procent van de bevolking wat te doen bij eerste hulp. In Duitsland moet je een EHBO cursus doen als je je rijbewijs wilt halen. In Nederland is dat maar iets meer dan 3%. De helft heeft op eigen initiatief een cursus gevolgd, de andere bedrijfsmatig via BHV. Dat kan grote gevolgen hebben, want het maakt ons bij ongelukken erg afhankelijk van hulpdiensten. En hoewel een ambulance in Nederland gemiddeld 10 minuten na een melding ter plaatse is, kan dat al te laat zijn: Als een reanimatie binnen 6 minuten begint, verdubbeld de kans om te overleven.
Wat leer je op een cursus
Op een cursus leer je onder andere iemand in de stabiele zijligging leggen, reanimeren en wat je bij bloedingen, brandwonden, verstikking en beroertes moet doen. De kosten voor een cursus bedragen €199,- excl. BTW. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel. Daarnaast is het belangrijk om de kennis en kunde op peil te houden door het volgen van een BHV herhaling.