BHV
Wat is BHV en wat betekent het? BHV is de afkorting voor bedrijfshulpverlening en burgerhulpverlening. BHV is verplicht voor werkgevers en de BHV’ers zorgen voor een veilige omgeving binnen uw organisatie. Zorg er met een BHV cursus voor dat er altijd een BHV’er aanwezig is. Hij of zij weet hoe te handelen in een noodsituatie om u en anderen snel in veiligheid te kunnen brengen. In dit artikel vertellen wij alles over BHV.
BHV verplicht
Elk bedrijf met medewerkers is sinds 1994 verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Dit staat in de Arbowet. Dat betekent dat er altijd BHV’ers aanwezig moeten zijn. Maatregelen treffen voor BHV doe je door het opzetten van een BHV organisatie.
- Breng de risico’s in kaart door middel van het opstellen van een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie).
- Zorg voor voldoende opgeleide BHV’ers en volg jaarlijks een BHV herhaling. Het aantal BHV’ers worden bepaald door middel van meerdere factoren.
- De BHV’ers moeten beschikken over de juiste BHV en EHBO producten. Denk aan brandblussers, EHBO koffers, BHV hesjes, portofoons, enz.
De taken van een BHV’er
Wat zijn de taken van een BHV’er? De BHV’er zorgt er binnen het bedrijf voor dat u bent voorbereid op eventuele calamiteiten en noodsituaties. De taken van BHV staan omschreven in de Arbowet, artikel 15:
- Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
- Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
- Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting
BHV diploma halen en geldigheid
Na het volgen van een BHV cursus en nadat u competent bent verklaard, heeft u recht op het BHV certificaat. Een BHV diploma laat zien dat u de BHV taken uit kunt voeren. BHV’ers dienen elk jaar terug te keren voor een BHV herhaling om het diploma BHV opnieuw te verlengen voor één jaar. In veel gevallen komen BHV’ers weinig in actie. Daardoor is het juist belangrijk en verplicht om te herhalen. De vaardigheden worden opnieuw geoefend. Weet u bijvoorbeeld nog hoe u iemand in de stabiele zijligging legt of iemand met een verslikking helpt?
Inhoud van de BHV cursus
Een BHV cursus richt zich op het opleiden van een aantal mogelijke noodsituaties, zodat uw medewerkers goed kunnen handelen. Bijvoorbeeld op het moment dat er brand uitbreekt. Ze leren in de praktijk hoe een brand geblust moet worden met een brandblusser. Eerste hulp verlenen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Wanneer er spoedeisende hulp nodig is, is een BHV opgeleid om bijvoorbeeld een slachtoffer te gaan reanimeren.