Hou het hoofd koel deze dagen!

1 minuten

BHV

Werken in de zomer kan risico’s met zich meebrengen. Met een goede voorbereiding hou je het ook op hete dagen veilig! Om deze dagen goed door te komen hebben we een aantal tips opgesteld:

  1. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoelt zo de huid. Extra verkoeling is nodig in delen van het bedrijf waar veel hitte wordt geproduceerd. Schakel indien mogelijk hitteproducerende apparatuur uit.
  2. Leidinggevenden moeten regelmatig checken of het op de werkplek niet te warm is om te werken. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan de gezondheid. Nederland kent echter geen wettelijk vastgestelde maximumtemperatuur. Werkgever en werknemers moeten hier samen afspraken over maken.
  3. Pauzeren als je je niet goed voelt. Medewerkers hebben zelf misschien niet door wanneer het misgaat, dus wees alert op vroege tekenen van oververhitting. Symptomen van een zonnesteek zijn onder andere: verwarring, duizeligheid, droge huid en het stoppen van zweten.
  4. Drink regelmatig een kleine hoeveelheid koud water. Koffie, thee en frisdrank met cafeïne onttrekken vocht aan het lichaam en kunnen op warme dagen beter worden vermeden.
  5. Draag lichtgewicht en loszittende kleding. Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en bescherm je hoofd als je buiten werkt.
  6. Zorg ervoor dat je weet wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn.
  7. Neem regelmatig korte pauzes, indien mogelijk op een koele plek. Probeer zwaar fysiek werk tijdens de koelere momenten van de dag in te plannen.

  8. Medewerkers kunnen hun eigen gezondheid in de gaten houden. Wie tot een risicogroep behoort, moet aan zijn arts vragen of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor werken in de hitte.

  9. Verlaag de werklast van mensen met een slechte fysieke conditie, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor hitte.

  10. Tot slot: Wordt er een collega onwel? Bel dan het alarmnummer van het pand waarin je werkt.