BHV buiten werktijd

1 minuten

BHV

In Nederland is iedere werkgever verplicht één of meerdere personen in dienst te hebben met een BHV certificaat. Deze bedrijfshulpverleners kunnen ingrijpen bij brand en andere calamiteiten door te blussen of te evacueren. In de meeste gevallen worden BHV’ers echter ingezet om eerste hulp te bieden bij ongevallen op de werkvloer. Dat BHV’ers niet alleen op hun werk profijt hebben van de opgedane kennis wordt keer op keer bewezen. In de media verschijnen veelvuldig voorbeelden van personen, die met hun BHV-achtergrond slachtoffers weten te voorkomen en door snel te handelen mensenlevens kunnen redden.

 

Succesvolle reanimatie van verdronken kind

In Leidschendam heeft de 24-jarige dierenartsassistente Rosalina Nieuwenburg onlangs een baby gered door haar succesvol te reanimeren. Het kind was met nog drie andere peuters in een bakfiets te water geraakt en werd door omstanders aan wal gebracht. Toen zij geen teken van leven vertoonde, begon Rosalina direct met reanimatie en wist zo het kleine meisje weer bij te brengen. Door de BHV cursus die Rosalina had gevolgd, wist zij wat ze moest doen en kon zij adequate hulp verlenen op het moment dat dat nodig was. Ook buiten werktijd dus. Volgens Rosalina zou iedereen BHV moeten hebben.

 

Kinderen uit brandende auto gered

Een vergelijkbare ervaring had de 26-jarige Vincent Bakker uit Spijkenisse. Hij reed in zijn bedrijfsbusje op de snelweg bij Schiedam toen hij op de vluchtstrook een brandende auto zag staan. De bestuurster van de wagen probeerde de portieren open te krijgen om haar kinderen in veiligheid te brengen, maar de automatische vergrendeling die in werking was getreden, belemmerde dat. Vincent aarzelde geen moment en sloeg met zijn blote vuist een ruit in. Zo wist hij een baby in een Maxi Cosi te redden. Met een tang uit zijn busje kon hij het andere raam breken, zodat aangesnelde agenten een tweede kind uit de auto konden trekken.

BHV-kennis nuttig voor iedereen

Dat BHV-kennis niet alleen onder werktijd, maar ook daarbuiten nuttig kan zijn, blijkt wel uit deze twee voorbeelden. Wanneer je van je werkgever de gelegenheid krijgt om een BHV cursus te volgen, zou je die kans dan ook met beide handen moeten grijpen. Iedereen, die in noodsituaties weet wat te doen, zal zowel op de werkvloer als daarbuiten mensen kunnen helpen en zelfs levens kunnen redden.