Alles over een ontruimingsplattegrond
BHV
Ongetwijfeld dat je ze ooit wel eens hebt zien hangen. Vaak bij ingangen van bedrijven loop je er ongestoord langs. Een ontruimingsplattegrond. Dit zijn vluchtwegplattegronden die op duidelijke en zichtbare plaatsen in het gebouw moeten hangen. Tijdens een noodsituatie, bijvoorbeeld een brand, kun je op een ontruimingsplattegrond zien wat de vluchtroute is en waar blusmiddelen hangen.
In het kader van de brandveiligheid dienen deze ontruimingsplattegronden op A3 formaat in elk type gebouw in Nederland aanwezig te zijn. Op de ontruimingsplattegronden staat de belangrijke informatie aangegeven, waaronder de locatie van de blusmiddelen, EHBO middelen, de verzamelplaats en uiteraard de vluchtroute. Het ontruimingsplan speelt een cruciale rol tijdens de voorbereiding op een eventuele calamiteit. Het is een belangrijk onderdeel voor de bedrijfshulpverlening. BHV’ers moeten op de hoogte zijn of ontruimingsplattegronden actueel zijn.
Is een ontruimingsplattegrond verplicht?
Een ontruimingsplattegrond is verplicht als het gebouw een brandmeldinstallatie heeft. De brandmeldinstallatie is verplicht op basis van gebruiksfunctie, omvang en hoogte van het gebouw. In onderstaande situaties zijn ontruimingsplattegronden verplicht:
– Als dit vastgelegd is in wet- en regelgeving; volgens het bouwbesluit 2012 ben je verplicht een noodplan te hebben als u een ontruimingsinstallatie heeft.
– Ontruimingsplattegronden is een onderdeel van het ontruimingsplan.
– Vanuit de ARBO wet, zorg dragen voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers.
– Indien je gasten ontvangt die niet bekend zijn met alle vluchtwegen, zoals bijvoorbeeld in:
– openbare gelegenheden;
– openbare voorzieningen;
– scholen;
– horeca;
– vergaderlocaties;
– openbaar vervoer;
– bedrijfsruimten en kantoren.
Tip: plastificeer een ontruimingsplattegrond en plaats deze bij de uitgang. Als er een calamiteit is waarbij de brandweer gealarmeerd is, kan de ontruimingsplattegrond snel worden overgedragen aan de brandweer. Zij zijn dan op de hoogte over de indeling van het gebouw en kunnen snel ingrijpen.
Ontruimingsplattegrond NEN-EN-ISO 7010
De NEN-EN-ISO 7010 is sinds januari 2013 de nieuwe Europese standaard voor veiligheidssignalering. Het grote verschil is het pictogram waarbij het poppetje naar de deur rent. Deze is vervangen door een poppetje dat de deur al bereikt heeft. Ook de pijl is vergroot wat voor meer duidelijkheid moet zorgen.
Waar hang je een ontruimingsplattegrond op?
Ontruimingsplattegronden zijn bedoeld om preventief te gebruiken. Vooraf kan men zich erop oriënteren. De plattegronden kunnen daarom het beste hangen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals liften, koffieautomaten, kopieermachines, wachtruimtes en in de buurt van toiletgroepen.